Nooit meer slechte foto’s dankzij deze fotografietip!

Ik neem je even mee naar mijn ergste nachtmerrie. Voor mijn job mag ik soms fantastische mensen schieten (met de camera 🙂 ). Zo ook de lieve crew van Tourisme Mechelen. De dag van de shoot was ik nog niet goed wakker, maar zij wel 🙂 . Voor we starten even een testshotje van onze toren, alles ziet er goed uit. Ons team was super enthousiast en voor ik het wist waren ze over heel de markt aan het springen.

Héérlijk! De adrenaline nam eventjes over. Ik rolde met de camera mee om al dit enthousiasme op mijn geheugenkaart te krijgen. Bij de volgende adempauze bekijk ik mijn foto’s en wat zie ik tot mijn grote horror!!!! De foto’s zijn wazig, mijn belichting ging alle kanten op… Ondanks het heerlijke enthousiasme van mijn collega’s waren de foto’s klaar voor de delete button. Zooo jammer…

Waarom zijn mijn foto’s onscherp?

Hand opsteken als deze nachtmerrie je al eens overkomen is.

Eventjes mijn hoofd helder realiseerde ik mij dat ik gisteren met statief in een donkere zaal foto’s had getrokken. Mijn camera stond nog ingesteld op een hele donkere belichting, met hoge iso en langere sluitertijd.

Hoe vermijd je slechte foto’s met 1 zinnetje?

Je volgt mijn mantra: “Zeroing out your camera”

Zeroing out your camera betekent dat je na elke shoot je camera settings terug te zetten naar je persoonlijke voorkeuren. Neem je tijd en doe het onmiddelijk, niet als je thuis komt of de volgende ochtend.

Wanneer pas je het toe?

Onmiddelijk na je shoot zet je je camera settings terug en voor de volgende shoot kijk je deze even na. Hiermee vermijd je foto’s overdag te trekken met 3200 ISO of sluitertijd van 1 minuut. “Zero-ing out your camera” garandeerd een ton minder frustratie en verloren shots de volgende keer jij je fotoapparaat oppakt.

Welke fout ga je nu niet meer maken?

De volgende keer dat jij en ik enthousiast met onze camera op pad gaan, mogen we gerust zijn. Onze settings zijn twee keer nagekeken, eenmaal na de vorige shoot en vlak voor je aan je nieuwe shoot begint. Camera klaar, modellen klaar en schieten maar.

zeroing out your camera

Eenmaal gedaan vergeet niet alles netjes terug te zetten op je persoonlijke voorkeursettings en je camera blijft je beste vriend.

Heb jij ook een zinnetje of mantra dat je leven beter maakt? Laat het mij weten, ik leer het graag.

X

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *