7 fotografiefouten die ik al gemaakt heb en jij kan vermijden!

Fotografie is niet allemaal glammer & glitter (meestal wel hoor 😉 ). Je moet vooral je hoofd erbij houden  en niet te verloren geraken in de schoonheid van het moment. Wijze woorden, maar gemakkelijker gezegd dan gedaan. Creatief zijn met duizenden details in het hoofd is waar het schoentje vaak wringt.

Dus maak ik snel eventjes een checklist voor jou! Achter elk item van deze checklist zit wel een domme fout die ik gemaakt hebt. Door schande en schade wijs worden….

1. Voorbereiding is alles!

Maanrock 2016

Het essentiële lijstje:

 • camera – check (#TrueStory)
 • opgeladen batterij – check ALTIJD!
 • de juiste lenzen – check
 • genoeg lege geheugenkaartjes
 • randmateriaal – bv filters, flitsers, schermen, extern licht,…
 • naam van de klant/contact personen + locatie waar je moet zijn.

Optioneel:

 • scout de locatie en zoek naar licht of mooie plaatsen
 • zorg voor voldoende slaap! (ikke toch)

2. Denk aan je belichtingsdriehoek!

Dus je bent veilig aangekomen. Je hebt al je materiaal bij en de klant en/of model ziet er schitterend uit. Tijd om de camera boven te halen en aan het werk te gaan. Eerste werk van de dag is de power van drie aanspreken. De heilige drievuldigheid van fotografie zijn ISO, sluitertijd en sluiteropening. “This is where the magic happens”, want enkel als deze drie perfect in balans zijn kan jij een technisch goede foto afleveren.

TopTip: Gelukkig werken we allemaal digitaal en kan je een paar testshotjes maken om je balans juist te krijgen. 😉

dscf7781

De meest frequente fout die ik maak is het verkeerd zetten van mijn ISO. Stel dat je een avond ervoor nog in het donker heb zitten schieten dan stond de ISO redelijk hoog ingesteld, moet je daarna op een heldere dag foto’s trekken mag je die allemaal weggooien. Opnieuw #TrueStory 🙁

3. Onscherp is altijd fout!

Ik vind het heerlijk om te spelen met scherptediepte. Mijn model scherp en de rest er rond een beetje flou..Het heeft wel iets. Tenminste als ik ervoor zorg dat mijn model wel degelijk scherp is anders heb je gewoon een rommeltje onscherpte bij elkaar waar niemand iets aan heeft.

4. FOCUS!!!!

Waar leg ik mijn focus? Zeker met grotere groepen of bij het trekken van mensen die ver uit elkaar staan breekt mij soms het angstzweet uit. Omdat mijn angstzweet niet bijzonder aangenaam is voor de klanten heb ik een aantal ezelsbruggetjes uitwerkt, waar ik altijd op kan terugvallen. “Better safe than sorry!”

Indien nodig vraag ik gewoon aan de mensen om van positie te veranderen, “trust me.. i’m a photographer” 🙂

image1-2

5. Check die foto toch maar nadat je hem gemaakt hebt!

Ik trek een foto en kijk onmiddelijk naar het resultaat. Altijd! De paar keren dat ik het niet deed liep er altijd iets fout. Tijdens een shoot moet je multitasken, techniek van de camera, kijken en praten met je modellen, hier en daar een aanpassing vergeten of situatie verkeerd inschatten is snel gedaan.

6. Pas je aan!  

Wat werkt met je model in mooi natuurlijk licht, werkt niet als ze in een duistere gang staat. Pas je belichting en al je settings dus constant aan.

7. Hou je materiaal bij!

Mijn lenskapje en het voetje van mijn statief geraken ALTIJD kwijt. Ik hoef er niets voor te doen, die dingen verdwijnen gewoon.

Voila al mijn wijsheid in 7 puntjes, veel succes ermee!

X

 

2 thoughts on “7 fotografiefouten die ik al gemaakt heb en jij kan vermijden!

 1. Dit lijstje is een goede start. Extra batterijen, iets om te eten en te drinken voor de fotograaf, visitekaartjes, … gaan bij mij ook altijd mee. Je moet aan zoveel denken.

  Bij het werken met model(len) moet je ongelooflijk goed op de details letten. Zoals: zijn de ritsen die dicht moeten zijn dicht? Ligt het haar nog goed? Zit de kledij die strak moet zitten ook echt strak? Dit zijn dingen die je niet gemakkelijk achteraf kan aanpassen.

  Waar ik ook moet op letten is om altijd het totaal plaatje te bekijken. Wanneer je het model een kleine stap naar links of rechts laat zetten kan dit een wereld van verschil maken. Om een paal of iets anders niet prominent in beeld te hebben bijvoorbeeld. Zelfs in de onscherpe achtergrond kan dit zeer storend zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *